top of page
  • Writer's pictureASBESTI.INFO

Voiko asbestinäytteen ottaa itse? Ja kaksi muuta kysymystä asbestista

Voiko asbestinäytteen ottaa itse?

Asbestinäyte on mahdollista ottaa itse, mutta sitä ei yleensä suositella.

Jos otat näytteen itse, saatat altistaa itsesi ja lähipiirisi asbestille. Et ehkä tunnista kaikkia asbestia mahdollisesti sisältäviä materiaaleja ja ne voivat jäädä puuttumaan näytteestä. Saatat myös kontaminoida näytteen, josta voi seurata väärä positiivinen tulos.

Näytteenottoon tarvitset kohdepoiston eli asbestikuitujen imuroimiseen tarkoitetun imurin, jotta kuidut eivät näytettä ottaessa leviä ympäristöön.

Asbestikartoitus on lakisääteinen velvoite, jos olet saneeraamassa ennen vuotta 1994 valmistunutta taloa tai asuntoa. Asbestikartoituksessa AHA-asiantuntijan pätevyyden suorittanut henkilö arvioi asbestipitoiset materiaalit ja ottaa niistä näytteen laboratoriotutkimuksia varten.


Millainen on pätevä asbestilaboratorio? Miten tunnistan sellaisen?

Pätevä asbestilaboratorio on FINAS-akkreditoitu ja sen käyttämillä menetelmille asbestin tunnistamiseen on FINAS-akkreditointi. FINAS on Suomen kansallinen akkreditointielin, joka toteaa päteväksi suomalaisia laboratorioita yms.

Akkreditointi on pätevyyden toteamista. Se on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan luotettavasti todeta. Asiakkaat, viranomaiset sekä alan toimijat voivat luottaa akkreditoidun toimijan palvelun laatuun ja sen tuottamien tulosten luotettavuuteen.

FINASin kotisivuilta löydät kaikki akkreditoidut toimijat ja heidän akkreditoidut menetelmänsä.


Tiedämme melko hyvin, millaisia materiaaleja talossamme on käytetty. Pitääkö meidän silti tilata asbestikartoitus?

Asbestikartoitus on lakisääteinen velvoite, joka on tehtävä aina, mikäli rakennus tai asunto on valmistunut ennen vuotta 1994. Etenkin 1960-70-luvuilla käytettiin paljon asbestia. Mikäli asbestia sittenkin jostain löytyy, se voi vaarantaa terveyden ja tilojen puhdistus on kallista. Ainoastaan laboratoriotutkimuksella voidaan varmistaa, ettei tiloissa ole asbestipitoisia materiaaleja. AHA-asiantuntijat käyvät läpi tiiviin koulutuksen ja pätevyyden saamiseen vaaditaan 3-5 vuoden työkokemus.
Mitä materiaaleja kuvan laattanäytteessä on? Vastauksen löydät täältä asbesti.infosta.


P.S. Kuvan laattanäyte sisältää asbestia.

ความคิดเห็น


bottom of page