top of page
  • Writer's pictureASBESTI.INFO

Asbestin synkkä historia

Asbesti oli 'ihmeellinen mineraali’, joka kiehtoi ihmisiä jo vuosisadan alussa. Esimerkiksi sen palonsuojaominaisuudet hämmästyttivät. Asbestipuvuissa pystyi kävelemään tulimeren läpi. Asbestipöytäliinat eivät syttyneet tupakantumpista.


Vasta myöhemmin asbestin ikävät ominaisuudet alkoivat paljastua. Amerikkalaiset havahtuivat asbestin haitallisuuteen 1940-luvulla, kun sadat naispuoliset tehdastyöläiset sairastuivat keuhkosairauksiin, kuten asbestoosiin.


Suomessa Tuusniemen Paakkilan kylä Joensuun lähellä oli vilkas kaivospaikkakunta. Asbestin louhinta aloitettiin Paakkilassa vuonna 1918. Kaivos oli Euroopan suurimpia. Asbestikylä-dokumentti kuvattiin syksyllä 1977 kaksi vuotta kaivoksen sulkemisen jälkeen.


Kanada kielsi asbestin myöhään ja vei vielä 2000-luvulla asbestia esimerkiksi Intiaan. Intiassa pelätään asbestisairauksien vielä räjähtävän käsiin, koska rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia.


Asbestista kertovat dokumentit ovat surullista katseltavaa.


Evil Dust -the history of asbestos https://www.youtube.com/watch?v=XGSbLEYB3jI


Asbestikylä - Paakkilan kuoleva kylä https://areena.yle.fi/1-50162981


Asbestos – Canada’s dirty secret https://youtu.be/Od-s7tsuqmU


Purkutöissä työntekijöiden on suojauduttava huolella, jotta terveysriskeiltä vältytään. Kaikki asbesti on saatava talteen.

Kuva: asbestosremoval12.blogspot.com

Comentários


bottom of page