top of page
  • ASBESTI.INFO

Rikkonaisia putkieristeitä?


Kerrostaloissa on paljon huonokuntoisia putkieristeitä.

Valitettavan usein kerrostalojen kellareissa törmää rikkonaisiin putkieristeisiin. Etenkin 60-70-lukujen kerrostalojen kellaritiloissa voi olla jopa tuhat juoksumetriä putkia, jotka on eristetty vaalealla, yleensä asbestia sisältävällä massalla.

Hyvin tavallista on, että putkieristeet ovat rikkoontuneet vuosien varrella, jolloin asbestikuituja on voinut joutua sisäilmaan. Putkia on tökitty esimerkiksi suksisauvoilla tai muilla terävillä esineillä, jolloin putkieristeen pinta on rikkoutunut ja massaa on rapissut lattialle. Osa kellareissa olevista putkista lähtee lattiatasosta, jolloin ne ovat erityisen alttiita kolhuille. Etenkin osumia ovat saaneet pyöräkellarissa tai jonkun asukkaan kellarikomerossa sijaitsevat putket.

Jos rikkoutuneita eristeitä havaitaan, tulee asbestikartoitus tehdä mahdollisimman pian. Rikkoontuneet eristeet tulee paikata ja tilojen käyttäjiä tulee tiedottaa asbestipitoisista materiaaleista.

Asia esille putkiremontin yhteydessä

Yleensä rikkonaisiin putkieristeisiin aletaan kiinnittää huomiota silloin, kun taloyhtiössä suunnitellaan linjasaneerausta.

Ennen saneerausta on tehtävä koko saneerausalueelle huolellinen asbesti- ja haitta-ainekartoitus, jossa pyritään löytämään kaikki asbestia ja muita haitta-aineita sisältävät materiaalit. Kartoittajan laatimassa raportissa esitetään kaikki kiinteistön asbestipitoiset materiaalit ja asbestin laatu sekä arvio niiden määrästä, kunnosta ja pölyävyydestä.

Yleensä kartoittaja joutuu antamaan putkieristeille alimman mahdollisen kuntoluokan ja suosittelemaan niiden poistoa, sillä ne ovat lähes poikkeuksetta usein huonokuntoisia.

bottom of page