top of page
  • ASBESTI.INFO

Omatoiminen remontoija, muista asbestikartoitus!

Omatoimisen remontoijankin tulee selvittää, esiintykö saneerausalueen materiaaleissa asbestia ja se on myös lakisääteinen velvollisuus. Mikäli sitä löytyy, tilat on purettava asianmukaisesti asbestipurkuna tai muuten asbesti voi levitä koko taloon, esimerkiksi porrashuoneisiin ja muihin asuntoihin, jolloin se vaarantaa asukkaiden terveyden.

Me kävimme tekemässä asbestikartoituksen erään vuonna 1974 rakennetun helsinkiläisen kerrostalokaksion keittiössä. Asukas halusi uudistaa keittiötään ja oli tilannut asianmukaisesti asbestikartoituksen ennen remontin aloittamista.

Paikan päällä kyselimme asukkaalta hänen remonttisuunnitelmistaan. Asukas kertoi haluavansa uusia kaikki keittiön pinnat. Hän halusi esimerkiksi uudet keittiön kaapistot ja uuden liesituulettimen. Lisäksi hän kertoi joutuvansa purkamaan hieman lattiaa, jotta uudet kalusteet saataisiin asennettua.

Remonttisuunnitelmien läpi käymisen jälkeen, päädyimme ottamaan näytteet seuraavista materiaaleista:

  • Keittiön välitilan laatoitus (ml. tasoite sekä kiinnitys- ja saumalaasti)

  • Keittiön seinämaali ja tasoite

  • Keittiön kevytväliseinän harkko

  • Keittiön lattiamateriaali ja mahdollinen liima sen alla

Sen jälkeen toimitimme näytteet laboratorioon, jolla on Finas-akkreditointi. Akkreditointi on laboratorioiden luotettavuuden mittari. Kannattaa käyttää vain päteviä laboratorioita ja osaavia kartoittajia.

Tällä kertaa asukkaalla kävi hyvä tuuri. Tutkituista näytteistä ei löytynyt asbestia ja hän pääsi aloittamaan remontin heti kun analyysivastaus oli tullut laboratoriosta.

bottom of page