top of page
  • ASBESTI.INFO

Haitalliset materiaalit piilossa uusittujen alla

Tiesithän, että uusittujen rakennusmateriaalien alla voi olla piilossa vanhoja haitallisia materiaaleja, mikäli kiinteistö on valmistunut ennen vuotta 1994.

Esimerkiksi keittiössä hiljattain uusitun välitilan laatoituksen alla voi olla vanha 1970-luvun laatoitus, jonka kiinnityslaasti ja saumausaine sisältävät asbestia. Asbestia voi olla myös keittiön seinässä käytetyssä tasoitteessa ja seinämaalissa. Jopa kevytväliseinien harkot voivat sisältää asbestia.

Huomioithan tämän ennen purkutöiden aloittamista ja tilaat asiantuntevan VTT-sertifikaatin omaavan kartoittajan tai hänen ohjauksessaan olevan henkilön varmistamaan tilojesi puhtauden. Kartoituksen on oltava riittävän laaja, jotta kaikki haitalliset materiaalit saadaan selville ja ne voidaan tarvittaessa käsitellä asianmukaisesti.

Mikäli asbestijäämiä on uusittujen pintojen alla, asbestipölyä voi purkutöiden yhteydessä joutua sisäilmaan, jolloin tilojen käyttäjien, urakoitsijoiden ja jätteenkäsittelijöiden terveys on vaarassa.

Asbestia on Suomessa käytetty rakennusmateriaaleissa 1920-luvulta lähtien yhteensä noin 300 000 tonnia. Eniten asbestia käytettiin 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin asbestin kokonaiskäyttö oli enimmillään yli 10 000 tonnia vuodessa, mutta se väheni muutamaan sataan tonniin kotimaisen asbestituoteteollisuuden loputtua vuonna 1988. Asbestin uuskäyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993 ja koko EU:n alueella vuonna 2005. Suuri osa kaikesta käytetystä asbestista on kuitenkin vielä jäljellä Suomen rakennuskannassa. (Lähde https://www.ttl.fi/kemikaalit-ja-tyo/asbesti/)

Asbestia voi esiintyä esim. laatoituksen saumaus- ja kiinityslaasti sekä seinätasoitteissa.

bottom of page