top of page
  • Writer's pictureASBESTI.INFO

PAH? Mikä on kivihiiliterva?


PAH on joukko kemiallisia yhdisteitä joita voi esiintyä esim betonin pinnassa olevasta mustasta sivelystä. Jos musta sively sisältää PAH-yhdisteitä se on terveydelle haitallista ja poistamiseen tarvitaan asianmukaiset suojaukset.

PAH – terveyshaitallinen aine rakennusmateriaaleissa

PAH on lyhenne sanasta poly-aromaattiset hiilivedyt. Ryhmään kuuluunyli 100 eri yhdistettä ja ne luokitellaan syöpää aiheuttaviksi. PAH-yhdisteet ovat tavallisia luonnossa, niitä tulee polttoaineista, hiilestä ja tupakansavusta. Metsäpaloissa ja tulivuorenpurkaukset ovat luonnollisia lähteitä PAH-yhdisteille.

Rakennuksista löytyy PAH-yhdisteitä useimmiten kivihiilitervasta, kreosootista ja bitumista. Nimikkeet kivihiiliterva, kreosootti ja bitumi juontavat käytetystä raaka-aineesta ja valmistustavasta. Nimikkeiden käyttö on usein ollut epäjohdonmukaisia, mikä johtaa sekaannuksiin siitä, miten materiaaleja tulisi käsitellä. Kivihiiliterva, kreosootti ja bitumin tunnistaa helpoiten väristä, ne ovat mustia, useasti myös tahmeita, ja niillä voi olla pistävä haju.

Mistä materiaaleista voi löytää PAH:ta?

PAH-pitoisia materiaaleja on käytetty useiden satojen vuosien ajan niiden hyvien kosteusteknisten ominaisuuksien vuoksi. Vuosina 1900-1970 käytettiin erityisen paljon PAH-pitoisia materiaaleja. Kivihiilitervaa ja bitumia on käytetty siellä missä tarvitaan kosteuseristystä, esim. vanhojen talojen kivijalkaan on sivelty kerros, kosteuseristeenä seinä- ja lattiarakenteissa kellareissa, tiilien saumausaineissa, muuratuissa seinissä ja välipohjissa. Joskus voi myös löytää kivihiilitervaa kylpyhuoneremonteissa, esim. muurattujen kylpyammeiden takaa. Bitumia on käytetty paljon erilaisissa pahvi-materiaaleissa ja tuulensuojalevyissä, joskus voi tasakattojen katteet muodostua kiviaineksesta joka on sekoitettu bitumin sekaan. Puumateriaalit joiden on täytynyt sietää kosteutta, on usein kyllästetty kreosootilla. Tällaisia materiaaleja ovat sähkö- ja puhelinpylväät sekä rautatiepölkyt, vanhoissa taloissa voi löytää kreosootti kyllästettyjä alapuita kivijalan päältä.

Miten saneerataan PAH?

Koska PAH-yhdisteet ovat syöpäaiheuttavia tulee PAH-pitoiset materiaalit poistaa rakennuksista. Tämä on helpointa tehdä suurten remonttien tai saneerauksien yhteydessä. PAH-pitoisen materiaalin saneeraukseen tulisi aina käyttää asiantuntevaa urakoitsijaa.

Ota yhteyttä, jos haet asiantuntevaa urakoitsijaa!

bottom of page