top of page
  • BestLab Oy

Mitä asbesti on? Ja, miksi asbesti kannattaa tuntea?


Asbestia käytettiin yleisesti rakennusmateriaaleissa vuosina 1922-1993. Riski asbestialtistumiseen ei ole poistunut, vaikka asbestin käyttö onkin lopetettu. Asbestia löytyy nimittäin vielä arviolta 2,2 miljoonasta suomalaisesta asunnosta. Siksi on hyvä tuntea asbestin vaarat, ja keinot jolla asbestin terveysvaaroilta voi välttyä.

Asbesti ei ole ehjissä rakennusmateriaaleissa sinänsä vaarallista, mutta heti kun asbesti rikkoontuu, esimerkiksi remontin purku-, poraus- tai hiontatöiden yhteydessä, leviävät mikroskooppisen pienet ja vaaralliset asbestikuidut hengitysilman mukana ihmisten elimistöihin.

Omatoimiset remontoijat suurimmassa riskiryhmässä

Asbestille altistunut ei itse huomaa altistuneensa, sillä asbesti ei ärsytä hengitysteitä. Mutta, jo lyhytaikainen asbestialtistus voi sairastuttaa useiden vuosikymmenien päästä. Joka vuosi noin tuhat suomalaista sairastuu asbestista. Kaiken kaikkiaan asbestille altistuneita on 200 000. Ja, asbestin aiheuttamiin syöpiin kuolee noin sata ihmistä vuodessa.

Pienet asbestikuidut varastoituvat pysyvästi keuhkoihin. Asbesti ärsyttää ajan saatossa keuhkokudoksia solutasolla, ja voi johtaa vakaviin keuhkosairauksiin. Keuhkopussin syöpä, johon ei vielä tällä hetkellä ole parannuskeinoja, on kaikista asbestin aiheuttamista hengityselinsairauksista vaarallisin. Muitakin sairauksia löytyy.

Menneinä vuosikymmeninä suurimmassa riskiryhmässä olivat rakennuksilla sekä telakoilla työskennelleet. Tänä päivänä puolestaan omatoimiset remontoijat, jotka eivät tunnista asbestia, eivätkä tiedä siihen liittyvistä terveyshaitoista, eivätkä ole tietoisia asbestin turvallisesta käsittelystä.

Asbestia on käytetty ennen kaikkea saunoissa ja kylpyhuoneissa, keittiöissä, väliseinissä sekä putkien eristeinä. Asbestia voi löytyä muun muassa: paloeristeistä, rakennuslevyistä, kattomateriaaleista, palo-ovista, ilmastointikanavista ja monesta muustakin rakennusmateriaalista.

Ja oletko muuten miettinyt, mitä se asbesti oikein on? Se on kuitumainen mineraali, jota löytyy maaperästä. Sitä löytyy myös Suomesta, miksi se onkin ollut niin suosittu rakennusmateriaali.

Lisätietoa asbestista

Haluatko tätä kirjoitusta vieläkin syvällisempää tietoa asbestista? Tässä kootusti kaikki, mitä sinun tulee tietää asbestista.

bestLabin Hannes Rahja kertoo mielellään asbestista. Hän osaa ohjata sinut eteenpäin myös muille asbestialan luotetuille ammattilaisille. Ota yhteyttä!

bottom of page